środa, 12 grudnia 2012
Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym
A może by tak pomieszać trochę tradycji naszej i "obcej"? Co powiecie na piernikową panna cottę?
Składniki (4 niewielkie porcje):
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru waniliowego*
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki likieru amaretto (można pominąć)
* Uwaga! Nie wanilinowego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około 0,5 łyżeczki (plus łyżka normalnego cukru).
Składniki na sos:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
- łyżeczka masła
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie.
2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy.
3. Ściągamy z ognia i studzimy od czasu do czasu mieszając. Kiedy już trochę przestygnie przelewamy do foremek. Chłodne wstawiamy do lodówki.
4. Panna cotta dość długo powinna stać w lodówce, aż całkiem stężeje. Najlepiej wstawić ją na noc. Przed podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki.
5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek.
6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy panna cottę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
czuję, że to musiało być coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńWow, musi smakować obłędnie!
OdpowiedzUsuńJestem za takim połączeniem, na pewno jest super smaczne.
OdpowiedzUsuńmmm musi być cudowna;)
OdpowiedzUsuńWygląda NIESAMOWICIE:)
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńNominowałam Ciebie i Twojego bloga do Liebster Blog!
Zapraszam do siebie ---> http://madeinbieszczady.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
Pozdrawiam gorąco:)