środa, 12 grudnia 2012

Piernikowa panna cotta w sosie czekoladowym


A może by tak pomieszać trochę tradycji naszej i "obcej"? Co powiecie na piernikową panna cottę? 

Składniki (4 niewielkie porcje):

- 150 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru waniliowego*
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki likieru amaretto (można pominąć)

* Uwaga! Nie wanilinowego! Można spróbować zastąpić nim cukier waniliowy, ale wtedy myślę, że wystarczy około 0,5 łyżeczki (plus łyżka normalnego cukru).

Składniki na sos:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki 30%
- łyżeczka masła
- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Żelatynę rozpuszczamy w zimnym mleku, mieszamy dokładnie.

2. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy cukier waniliowy, a kiedy się rozpuści przyprawę do piernika, likier i mleko z żelatyną. Zagotowujemy.

3. Ściągamy z ognia i studzimy od czasu do czasu mieszając. Kiedy już trochę przestygnie przelewamy do foremek. Chłodne wstawiamy do lodówki.

4. Panna cotta dość długo powinna stać w lodówce, aż całkiem stężeje. Najlepiej wstawić ją na noc. Przed podaniem polewamy foremki z wierzchu gorącą wodą i wyciągamy deser na talerzyki.

5. Na zdjęciu widzicie gwiazdki, które powycinałam zwykłą foremką do ciasteczek.

6. Przygotowanie sosu: śmietanę podgrzewamy z czekoladą w kąpieli wodnej. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści dodajemy masło i cynamon. Studzimy i chłodnym sosem polewamy panna cottę.




6 komentarzy:

  1. czuję, że to musiało być coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem za takim połączeniem, na pewno jest super smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj!
    Nominowałam Ciebie i Twojego bloga do Liebster Blog!
    Zapraszam do siebie ---> http://madeinbieszczady.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
    Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń

Wypróbowałeś przepis? Zostaw komentarz, daj znać mi i innym Czytelnikom, co sądzisz :) Dziękuję!