Muffiny z M&M'sami chodziły za mną od dawna i byłam bardzo ciekawa, jak skończy się taki eksperyment;)
Muffiny są świetne, z wierzchu mają chrupiącą skórkę, są delikatnie czekoladowe, a w środku mają kawałki czekolady lub chrupiące orzechy. Orzechy po upieczeniu są jeszcze bardziej kruche i chrupiące niż w "normalnie spożywanych" M&M'sach.
UWAGA! Moje muffiny nie są bardzo słodkie. Jeśli wolisz bardziej słodkie specjały dodaj więcej cukru. Jeśli używasz cukru wanilinowego z torebki również dodaj odrobinę więcej zwykłego cukru.
12 muffinek
Składniki suche:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. cukru (może być również trzcinowy)
- 15g gorzkiego kakao
- 25g domowego cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
Składniki mokre:
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- jajko
Dodatkowo:
- 2 opakowania M&M'sów (2x48g) - ja kupiłam jedne czekoladowe, a drugie orzechowe, podzieliłam ciasto na pół i zrobiłam dwie wersje, bo byłam ciekawa jak wyjdą ;)
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do blachy na muffiny wkładamy papilotki.
2. W jednej misce mieszamy dokładnie składniki suche, w drugiej mokre. Następnie wsypujemy suche do mokrych i mieszamy porządnie łyżką, aż zrobi się gęsta masa.
3. Do masy dosypujemy M&M'sy i delikatnie mieszamy.
4. Wkładamy do każdej papilotki porządną łyżkę masy. M&M'sy z wierzchu wyglądają nieciekawie, bo spływa z nich kolor, lepiej jak wszystkie są dobrze zanurzone w masie ;)
5. W temperaturze 190 stopni pieczemy około 5 minut, dopóki trochę nie urosną, później zmniejszyłam do 170 stopni i piekłam jeszcze 15 minut. Zanim wyjęłam muffiny wyłączyłam piekarnik i uchyliłam na 5 minut.
bombowe! szkoda że nie ma w przekroju :( jestem fanką m&m'sów!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Spieszyłam się niestety przed wyjazdem. I tak cud, że udało mi się zrobić jakiekolwiek zdjęcia zanim mi się światło skończyło :)
UsuńUwielbiam czekoladowe muffiny ;)
OdpowiedzUsuń